Activitats

Loading Events

« Tots els esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja s'ha celebrat.

EXPOSICIÓ SALVADOR ESPRIU – MIQUEL MARTÍ I POL

1 juliol 2013 @ 0:00 - 31 agost 2013 @ 12:00

Navegació per l'esdeveniment

ESPRIU-MMPEn el marc de la celebració de l’Any Espriu 1913/2013, l’Espai Miquel Martí i Pol acull l’exposició Salvador Espriu i Miquel Martí i Pol. En aquesta exposició es podran veure documents que evidencien la relació professional i personal dels dos poetes: correspondència entre ells, llibres que Miquel Martí i Pol tenia de i sobre Salvador Espriu, així com el pròleg al seu llibre L’Àmbit de tots els àmbits i el poemari Els Bells camins guanyador del Premi Salvador Espriu 1987, convocat per l’Ajuntament de Santa Coloma de Farners.

L’exposició es podrà visitar de l’1 de juliol al 31 d’agost a la Biblioteca Bac de Roda, de Roda de Ter.

Segons Joan Sebastià Colomer i Tejada, Espriu no només ha estat un escriptor brillantíssim, poeta críptic de vegades, narrador fascinant quasi sempre i dramaturg de pes. Va ser durant les darreries del franquisme i els anys de la Transició el “poeta del poble”. A elevar-lo a aquesta categoria van contribuir el compromís amb el país expressat en molts dels seus escrits (particularment alguns poemes) i, molt particularment, la música de Raimon (“Cançons de la roda del temps”, 1966, de mèrit reconegut pel propi Espriu) i la dramatúrgia de Ricard Salvat (“Ronda de mort a Sinera”, 1965). També s’ha assenyalat que Miquel Martí i Pol era un deixeble d’Espriu i que l’havia substituït com a referent popular i nacional.

Sigui com sigui, hi ha una admiració del poeta de casa nostra cap a Salvador Espriu que té un punt culminant quan l’autor de la mítica Sinera prologa L’Àmbit de tots els àmbits.

En el llegat Miquel Martí i Pol de la Biblioteca Bac de Roda hi trobarem una setantena de llibres on hi és present, d’alguna manera o altra, el poeta Salvador Espriu.

En l’exposició s’hi poden veure exemplars de llibres de poemes, com Les Cançons d’Ariadna  (Óssa Menor, 1949), El Caminant i el mur  (Simpar, 1954), Final del laberint  (Atzavara, 1955), La Pell de brau  (Salve, DL 1960) i Setmana Santa  (Polígrafa, 1972).

També els de la col·lecció de Llibres de l’Escorpí, d’Edicions 62, com:  El Caminant i el mur, Cementiri de Sinera ; Les hores, Final del Laberint, Llibre de Sinera, Mrs. Death, La Pell de brau, Per a la bona gent i Setmana Santa.

I les antologies : Obra poètica  (Santiago Albertí, 1963) o bé Obra lírica  ([Óssa menor], 1952).

Les narracions i el teatre ocupen una altra de les vitrines, on hi destaquen les novel·les Laia: unes esvanides ombres del nostre mar (Edicions 62, 1979), Anys d’aprenentatge (Selecta, 1952) i Ariadna al laberint grotesc: narracions (Aymà, 1950), a més d’edicions de Mariàngela l’herbolària i altres narracions  (l’Avui, 1989) i Les Roques i el mar, el blau (Edicions del Mall, 1981 i 1982). Pel que fa al teatre, hi trobem la primera de edició de Primera història d’Esther: improvisació per a titelles (Aymà, 1948) i també Ronda de mort a Sinera (Empúries, 1985) i Primera història d’Ester (Teatre Lliure, 1982).

Tampoc hi falten les traduccions al castellà de tota la seva obra completa, editada per Edicions del Mall, a cura de Ramon Pinyol Balasch. També hi ha traduccions al frnacès de la seva obra: La Peau de taureau = La Pell de brau (traduit du catalan par Fanchita Gonzalez Batlle; préface de Raimon. Paris: Maspero, 1969), i Anthologie lyrique (traduit du catalan: Jordi Sarsanedas. Paris: Debresse, 1959).

En la seva faceta d’autor de llibres de divulgació, s’exposen: Aproximació a Santa Coloma de Farners i a algun dels seus entorns  (Edicions del Mall, 1983) ; Sobre Xavier Nogués i la seva circumstància: amb un “Petit tractat de litografia” i trenta litografies i setze variants de Xavier Nogués (Edicions 62, 1982) i Forms and words : an approach to the art of Apel·les Fenosa, in homage (Oxford: The Dolphin, 1980).

Altres documents que tracten sobre Espriu i la seva obra:

El Caminant i el mur de Salvador Espriu, de Manuel Cusachs i pròleg de R. P. Balasch (Àmbit, DL 1989) ; Lectures de Salvador Espriu, Carles Torner (ed.) (Proa, 2004) ; Espriu en la fi del laberint, de Maria Isabel Pijoan i Picas (Abadia de Montserrat, 1989) ; Memòria de Salvador Espriu: amb retrat del poeta, original de Subirachs (Edicions 62, 1988) ; Salvador Espriu: itinerari personal, d’Antoni Batista (Empúries, 1985) ; Espriu, Duran Farell, Rigol, Benet i el futur de Catalunya, de Xavier Bru de Sala (La Llar del Llibre, 1983).

Entre la resta de la setantena de llibres que hi ha al llegat, i que no estan exposats, hi trobem pròlegs de l’autor a llibres de poemes i novel·les de diversos autors, com Joan Llacuna ; Antoni Morell ; Estanislau Boada ; Lluís Ferran de Pol ; Felip Cid ; Miquel Dolç ; Jordi Sarsanedas ;  Joan Teixidor ; Blai Bonet o Josep Romeu. També una edició d’Espriu de l’obra poètica de Blai Bonet, col·laboracions en llibres sobre Miró, el circ o memòries d’altres autors.

Detalls

Inici:
1 juliol 2013 0:00
Final:
31 agost 2013 12:00
Categoria d'esdeveniments:

Recinte

Biblioteca Bac de Roda
Bac, 1 Roda de Ter, 08510
+ Google Map

Organitzador

Biblioteca Bac de Roda
Lloc web:
http://www.rodadeter.cat/biblioteca